måndag 4 mars 2019

Uppdrag 2- Samhället och litteraturen

Vi har nu anlänt till ett fridfullt Sverige, åren är början av 1100-talet. Precis innan vi hade anlänt till Sverige så hade landet kristnads. I samband med den nya religionens framträdande så kröntes också nya kungar i Svealand och Götaland. Dessa två är  landets första rikskungar. Landet hade precis enats till ett land. Men Sverige är uppdelat i olika landskap. De olika landskapen styrs på olika sätt, då alla har egna lagar. Jämställdheten är inte stark, tex så var det bara fria män som var med i tinget och var med och bestämde.

Den här tiden var början på en ny era inom jordbruket. Nya maskiner introducerades till bönderna och det blev enklare för jordbrukarna att odla. Det här bidrog med en ökad skörd som sedan gjorde så att handeln kom igång och nya städer kom fram. Något som vi märker nu när vi är här är att människorna i samhället är uppdelade. Sverige är uppdelade i samhällsklasser. I Europa så var de också uppdelade men där nere har dem 4 stånd men här i Sverige har dem tre stånd. Adeln och prästerna är det första ståndet och de slapp och betala skatt. Dem fattigaste är längst ner i ståndet, alltså borgare och bönder. När vi bestämde oss för att besöka Sverige just under den här tiden förväntade vi oss inte att vi skulle hamna i ett krig. Den nya religionen i Sverige bidrog till att landet påbörjade korståg mot sina grannländer. Det land som drabbas mest utav Sveriges korståg är Finland.

Året är börja av 1300-talet Sverige har drabbats av politisk instabilitet. Den nuvarande kungen kung Birger och hans bröder Erik och Valdemar slogs om kungatronen. År 1317 så tillfångatas Eriks och Valdemar utav Birger och kung Birger lämnar bröderna i en fängelsehåla. Bröderna dör i håla pågrund av svält och törst. Birger avsätts från sin tron och hans brorson Magnus väljs till svensk kung. Kung Magnus ändrar mycket i Sverige under tiden som ledare. Sverige fick sin första lagsamling som gällde hela landet. De gamla landskapslagarna ändras så att hela landet har samma lagar. Träldomen i Sverige avskaffas också under Magnus ledning. Sverige får nya lagar och samhället anpassar sig till de nya lagarna. Norden drabbas av en katastrof under mitten av  1300-talet. Digerdöden anlände till Norge först genom ett engelskt fartyg. Kort efter sprids sjukdomen ut över hela norden. Pesten är en katastrof för samhället i norden. Man beräknar att en tredje del utav nordens befolkning nu är döda. Vissa ställen i norden är nu helt utrotade pågrund av pesten.


När vi kom till Sverige och tog del av litteraturen där insåg vi att mycket av de litterära verken var skrivna på latin och att det var mest religösa texter. Vi fick höra av en präst att den äldre nordiska medeltids litteraturen till en början bestod av runinskrifter men att det ändrades när kristendomen och det latinska alfabetet infördes i litteraturen.
Något annat som vi fick ta del av var de svenska landskapslagarna, där den äldsta nedtecknade lagen var Västgötalagen. Dessa lagar gav oss en liten större inblick i hur samhället ser ut och fungerar. De medeltida samhällets levnadssätt och tankesätt speglas tydligt i dessa lagar vilket ger oss en unik insyn i hur folk lever här. Ett exempel i Västgötalagen är ”Dräper någon sin husbonde, det är nidingsverk” detta betyder ungefär att det är ett allvarligt brott att dräpa sin husbonde och att personen som begick det måste straffas på något sätt. Sättet som lagen är skriven på är väldigt olikt våra lagar som vi har idag, då de  är mer allmänna och abstrakta och inte lika konkreta som dessa. Västgötalagen handlar om just ett brott och konsekvenserna av det medan våra lagar kan täcka flera olika brott beroende på hur det gick till eller hur allvarligt det var. Detta beror delvis på att de medeltida lagarna är uppbyggda på litterära och poetiska texter som har utformats till lagtexter vilket gör att de är unika. De medeltida lagarna berättar på ett korthugget men målande sätt på hur rättsfall kan se ut och vad konsekvenserna blir. Lite så fungerar även samhället, korthugget och konkret där litteratur och poesi har en stor påverkan.  

Källor:
So – rummet.se, ”Sverige och Norden på medeltiden 1050 – 1520” Robert de Vries och Hans Thorbjörnsson (Uppdaterad 16/1 – 2019)
https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/medeltiden/sverige-och-norden-pa-medeltiden#

Historiska.se ”Medeltid – när, var, hur?”
http://historiska.se/upptack-historien/artikel/medeltid-nar-var-hur/

Boken: källan, litteraturhistoria av Anita Kretz
Boken: fixa litteraturen 2 av Pär Sahlin, Ann- Sofie Lindholm och Helga Stensson
      

1 kommentar:

  1. Se över källförteckningen så att den blir fullständig!

    SvaraRadera