måndag 25 mars 2019

Uppdrag 4 - Havamal

Havamal
Dikten Havamal eller den höges tal är en text där det sägs att Oden själv har gett goda råd om hur man håller sig vid liv med god hälsa i en hård värld. Texten består av 20 korta dikter som alla är skriva på samma hårda, korta stil som visar  väldigt tydligt hur det nordiska medeltida samhället ser ut.

Dikterna har som sagt en väldigt kort och konkret stil, vilket påminner mycket om landskapslagarna då de också är skrivna på ett väldigt konkret och kort sätt som förklarar konsekvenserna för just en handling. Dikterna förklarar vad du ska gör om du t,ex blir bemött på ett visst sätt i en viss handling, vilket återigen är en av de största skillnaderna från vår tids tänkande då vi ofta handlar lite mer utifrån den situation vi handlar i och inte efter vad man ”ska göra” i alla liknande situationer. Ett exempel på detta är dikt 10 där texten lyder ”vän sin skall man vara och gälda gåva med gåva, hån gälda med hån tillbaka och list med lögn möta”.  Denna texten ger råd hur du ska handla om t,ex en vän ger dig en gåva eller om den ljuger och här framgår det väldigt tydligt att man ska handla på exakt samma sätt i en situation som kanske ser olika ut från gång till gång. Detta sättet att skriva men också att tänka och se på situationer i livet är ett väldigt typiskt drag för den nordiska medeltidens hårda och lite strikta samhälle.

Vers 11 ger råd om att man ska bevara de vänner man har. En del av texten lyder ”…dela hans tycken, byt täta gåvor, far träget att honom träffa.” Den förklarar att man ska ha samma åsikter, dela på gåvor och besöka sin kompis så ofta det går.detta hör ihop med hela syftet av texten, råd för livet, att det är viktigt att bevara nära och kära för att hjälpa i livet.

Ett annat råd som uppkommer i texten är från dikt 12 där det framgår tydligt att man inte klarar sig särskilt länge om man är ensam och oälskad. Det står bland annat ”en tall tvinar, som på tomten står ensam, skydd ger ej bark eller barr”. Budskapet med detta tror jag är att så länge man är ensam så är man svag, oavsett hur tuff man ser ut eller känner sig så är vänskap och kärlek alltid ett bättre skydd.

I alla verser så finns det budskap. I vers 2 så läser man om att det är en man som behöver hjälp. ”Värme tarvar vandrarn som in kommit frusen och kall om knäna” lyder en del av texten. Den meningen förklarar att man ska hjälpa sina medmänniskor om någon är i nöd av något som till exempel värme. Alltså att man inte ska vara självisk och alltid försöka gör något gott om man kan.

Vers 5 i texten vill förmedla att man kan dricka öl, men inte dricka för mycket för det är inte så gott men även att ”...ju mer du dricker, dess mindre vet du, vart ditt vett tar vägen”. Den förklarar att man ska alltid vara alert och veta vad man gör för att inte göra bort sig eller göra något som skadar andra. Alltså att man inte ska dricka för mycket helt enkelt och dricka ansvarsfullt. ”Ej är så gott, som gott man säger”. Det finns många som dricker öl för att det är gott, men man kan avstå från alkohol för att förhindra att till exempel göra bort sig för att det egentligen inte är gott.

Vers 19 handlar om att man inte ska dö, för man gör mer nytta för andra när man lever. Ett stycke lyder ”…Enblind är bättre än ett bränt lik, den döde duger intet.” Den förklara alltså att det spelar ingen roll om du är blind, döv eller sjuk, du gör mer nytta vid liv än när du är död. Det är något som var viktigt på den tiden, att alla skulle hjälpa till så länge de var vid liv. Vers 19 är även den näst sista dikten och den handlar om döden. Det menas att alla dikter handlar om olika stadier i livet, från början till slut, från födsel till död. Allt som allt handlar dikterna om livshändelser och hur man ska sköta sin genom livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar